Make your own free website on Tripod.com

banner.JPG (13650 bytes)


Panzer V ausf F

Daimler-Benz werd de opdracht gegeven een speciale Schmal Turm te ontwikkelen voor de Panther . De voorkant van de koepel was smaller maar dikker bepantserd om zo pneteretatie van de mantel tegen te gaan. Deze koepel zou gebruikt worden op de Ausf F en de Panther II.  Er werd slechts één prototype gebouwd en de Ausf F kwam nooit in massa productie. Er werden plannen gemaakt om verder te bouwen op deze koepel, met als doel er een 8,8cm KwK in te monteren. Maar dit doel werd niet bereikt tegen het einde van de oorlog. De benaming van het ontwerp van de Schmal turm was Gerät 710 (Schmal Turm 605)
De verschillen in het ontwerp van de Ausf F en G waren:
=> Het nieuwe ontwerp voor een Schmalturm met afstandzoekers in de koepelzijde, de kegelachtige mantel met daarin een 7,5cm KwK42/1, een coaxiale MG42 en dikkere bepantsering.
=> De bepantsering van het dak dat verhoogde van 16mm naar 25mm.
=> De luiken van de bestuurder en de radiobediende waren ontworpen naar het idee dat ze niet veel zouden geopend worden en ze waren ook iets meer naar de         kanten opgeschoven.
=> De MG vooraan werd vervangen door een MP44.
=> Radio's, wapens en de opslagruimte werden zo geschikt dat men de tank snel kon converteren naar een bevelhebbers tank. De conversie hield in dat er een          extra radio geïnstalleerd werd. De tweede antenne was al reeds bevestigd in de koepel..
=> De Flugabwehrgerät werd zo gebouwd dat de bemanning zelf de overig delen kon monteren. De gevechtssterkte werd niet verbeterd door de installatie van de draadloze sets en de Flugabwehrgerät. De stalen wielen zouden standaard worden tijdens de productie van de Ausf F.

Panther ausf F

 

Go back

 

Copyright Simon Vosters 1999-2000 ®