Make your own free website on Tripod.com

banner.JPG (13650 bytes)


Leichter Panzespähwagen (2cm) (Sd.kfz 222)

De Sd.kfz 222 was een gewijzigd ontwerp van de Sd.kfz 221, met een grotere koepel ontwikkeld voor het dragen van een automatisch kanon. Zeven series werden besteld, die elk kleine veranderingen veroorzaakten. Productie werd stop gezet in midden 1943, maar de nieuw voorgestelde vierwielige gepantserde auto werd niet in productie gebracht omwillen van andere behoeften. Men vond dat de Sd.kfz 234 beter geschikt zou zijn vor de verkenningsoperaties in de toekomst.
De eerste vijf series van de Sd.kfz 222 hadden de sPkw I Horch 801 als chassis met een 3 liter motor. In Mei 1942, werd een verbeterd chassis geïntroduceerd, de sPkw I Type V. Specifieke kenmerken waren de hydraulische remmen en de 3.8 liter motor. Op hetzelfde moment werd de frontale bepantsering verhoogd naar 30mm, maar de reste van de bepantsering bleef onveranderd. Het 2cm automatische kanon werd gemonteerd samen met een coaxiale MG. Het kanon kon bijna verticaal geplaatst worden zodat het zich kon verdedigen tegen vijandig vliegtuigen.
De Sd.kfz 222 werd gebruikt door de Panzerspähwagen eskaders van de verkenningsbattalions.  Deze voertuigen met een korte afstandsradio werd altijd vergezeld door gepantserde auto's met een lange afstands radio. De Sd.kfz 222 werd gebruikt voor aanvallen op andere verkenningsvoertuigen. De Sd.kfz 222 diende in alle campagnes op alle fronten van 1939 tot het einde van de oorlog.

Leichter Panzespähwagen (2cm) (Sd.kfz 222)

 

Go back

 

Copyright Simon Vosters 1999-2000 ®